Rum

(44)

Rum je alkoholický nápoj vyrábaný z melasy, ktorá sa fermentuje a destiluje. Rum sa vyrába vo viacerých krajinách po celom svete, hlavne v Karibiku a Latinskej Amerike, ale aj v Európe, Ázii a Austrálii. V závislosti od krajiny pôvodu a spôsobu výroby sa líšia aj chute rumov. Biele rumy sú väčšinou mladšie a jemnejšie, zatiaľ čo tmavé rumy sú staršie a plnšie. Rum sa používa aj ako základ mnohých kokteilov, ako napríklad mojito, daiquiri alebo piña colada. Jeho výborná chuť a vôňa robia z rumu obľúbený nápoj po celom svete.

1–40 z 44

Nie je skladom
bacardi-oakheart-imprex

Bacardi Oakheart 35% 0,7l

11,90 
Nie je skladom
beach-house-pink-spiced-imprex

Beach House Pink Rum 40% 0,7l

23,80 
Skladom
bumbu-xo-rum-imprex

Bumbu Rum XO 40% 0,7l

31,30 
Skladom
captain-morgan-3l-imprex

Captain Morgan 35% 3l

49,50 
Nie je skladom
captain-morgan-black-spiced-imprex

Captain Morgan Black Spiced 40% 1l

16,70 
Skladom
dictador-12yo-imprex

Dictador 12 YO 40% 0,7l

28,60 
Skladom
el-dorado-12y-imprex

El Dorado 12Y 40% 0,7l

27,20 
Skladom
pyrat-xo-reserve-imprex

Pyrat Rum 40% 0,7l

27,90 
Nie je skladom
ron-de-jeremy-imprex

Ron De Jeremy XO 40% 0,7l

39,50 

Všetko o rume

História rumu

Rum sa zrodil v koloniálnych časoch ako kreatívny spôsob využitia prebytočnej melasy, vedľajšieho produktu trstinového cukru. Farmári zistili, že ju môžu fermentovať a destilovať , aby vytvorili jeden z najobľúbenejších alkoholických nápojov v Karibiku. Rum si obľúbili najmä námorníci a stal sa obľúbeným nápojom pirátov. V niektorých oblastiach rum slúžil aj ako platidlo.

Druhy rumu

Na rozdiel od iných liehovín, ako je bourbon alebo whisky, rum nepodlieha predpisom. To znamená, že liehovarníci môžu vytvárať nekonečné typy rumu pomocou rôznych destilačných techník. Hlavnými druhmi sú biely rum, tmavý rum a korenistý rum. Biely rum zreje veľmi krátko a následne prechádza procesom filtrácie. Je číry a jeho suchá chuť z neho robí dobrú voľbu do mnohých kokteilov. Tmavý rum zreje dlhú dobu a vďaka komplexnému chuťovému profilu ho môžete popíjať aj samotný. Korenené odrody sú výsledkom pridania rôznych korenín, ktoré zvýrazňujú tóny pochádzajúce zo zrenia v sude. Existujú aj zlaté rumy, ktoré starnú dlhšie ako biele, ale stále sú dobrou voľbou do kokteilov. Aromatické rumy majú pridané rôzne príchute ako kokos, mango, limetka a iné tropické ovocie.

Ako miešať rumy?

Je známy fakt, že rum sa dobre mieša so všetkými tmavými nápojmi (napríklad s colou). Chutí však dobre aj s inými destilátmi, v klasických Tiki koktailoch ako mai tai alebo knickerbocker. Prípadne môžete rum zmiešať s kokosovou vodou a šťavami z tropického ovocia.

Nenechajte si ujsť najnovšie ponuky a zľavy

Vďaka odberu noviniek sa vždy dozviete o našich novinkách a zľavách.

Čakajte prosím

Prihlásenie bolo úspešné

Prihlásením na odber noviniek súhlasíte so spracovaním osobných údajov.

Informácie